Akcie v USA v pátek posílily, dolar klesl na šestiměsíční minimum

02.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Americké akcie v pátek posílily. Jejich nárůst však zmírnila zpráva o zářijovém vývoji aktivity ve zpracovatelském sektoru Spojených států. Americký dolar se propadl na šestiměsíční minimum vůči euru.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,39 procenta na 10.829,68 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,44 procenta na 1146,24 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,09 procenta na 2370,75 bodu. Za celý týden však Dow Jonesův index klesl o 0,3 procenta, S&P ztratil 0,2 procenta a Nasdaq sestoupil o 0,4 procenta.

Americké akcie v pátek zpočátku výrazně posilovaly díky známkám rychlého růstu čínského zpracovatelského sektoru. Institut řízení dodávek ale poté oznámil, že tempo růstu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru v září zpomalilo.

"Měli jsme tu nějaké dobré zprávy, zejména z Číny. To vyvolalo růst v Evropě, který se přenesl do Spojených států," uvedl analytik Stephen Massocca ze společnosti Webush Morgan.

Technologické tituly byly podle agentury Reuters zasaženy vybíráním zisků z předchozího růstu. Počítačový gigant Hewlett-Packard oslabil o více než tři procenta poté, co byl jeho generálním ředitelem jmenován Léo Apotheker (57), bývalý šéf německé softwarové firmy SAP.

Dolar oslabil vůči euru po komentáři jednoho z představitelů americké centrální banky (Fed). Ten uvedl, že pokud se stav americké ekonomiky a její vyhlídky nezačnou už brzy zlepšovat, bude muset Fed zřejmě sáhnout k dalším podpůrným opatřením.

V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o procento na 1,3776 USD. Během dne se vyšplhala až na 1,3784 USD, tedy na nejvyšší úroveň od března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK