Americký výrobce autodílů Visteon opustil bankrotový režim

02.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wilmington 2. října (ČTK) - Americký výrobce automobilových součástek Visteon opustil bankrotový režim poté, co snížil dluh o dvě miliardy dolarů (zhruba 35 miliard Kč) a zreorganizoval aktivity. Oznámila to v noci na dnešek firma.

Visteon, který působí rovněž v České republice, byl loni v květnu nucen požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli pro své aktivity ve Spojených státech. Součástí žádosti nebyly žádné dceřiné firmy, ani společné podniky mimo USA.

Generální ředitel společnosti Donald Stebbins uvedl, že Visteon se nyní soustředí na své nejsilnější výrobkové řady, tedy na klimatizace, elektroniku, interiéry a osvětlení. Upozornil rovněž na dobrou pozici podniku na rychle rostoucích trzích, včetně východní Evropy a Brazílie.

Firma Visteon se v roce 2000 oddělila od americké automobilky Ford Motor. V České republice působí prostřednictvím společnosti Visteon-Autopal, která má výrobu soustředěnou do tří závodů v Novém Jičíně, Rychvaldu na Karvinsku a Hluku na Uherskohradišťsku.

Automobilový sektor v USA byl těžce zasažen poklesem poptávky v důsledku hospodářské a finanční krize. Bankrotovým režimem v posledních letech prošla řada firem z tohoto odvětví, včetně automobilek General Motors a Chrysler a výrobců autodílů Delphi a Lear.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK