Prodej aut v USA v září meziměsíčně klesl o čtyři procenta

02.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 2. října (ČTK) - Prodej automobilů ve Spojených státech v září meziměsíčně klesl o čtyři procenta na necelých 959.000 vozů. Vyplývá to z údajů společnosti AutoData. Meziročně sice prodej stoupl o 29 procent, loňské září však bylo mimořádně slabé kvůli skončení programu šrotovného.

Prodej největší americké automobilky General Motors na domácím trhu se meziročně zvýšil o 10,5 procenta, meziměsíčně ale klesl zhruba o šest procent. "Spotřebitelé vysílají velmi jasný signál, že budou při utrácení opatrní," řekl šéf prodeje GM Don Johnson.

Výzkumná společnost J.D. Power předpokládá, že prodej aut v USA v celém letošním roce stoupne na 11,6 milionu vozů. Loni se prodej propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let.

Údaje o zářijovém vývoji prodeje tento týden zveřejnily také některé další země. V Japonsku prodej klesl o čtyři procenta, ve Francii o osm procent a ve Španělsku dokonce o 27 procent.

Přední světové automobilky se nicméně podle prohlášení svých vedoucích představitelů na pařížském autosalonu začínají dívat do budoucnosti s větším optimismem. Sázejí přitom zejména na rozvíjející se trhy.

Šéf prodeje největší evropské automobilky Volkswagen Christian Klingler tento týden zvýšil svůj odhad letošního růstu světového automobilového trhu na šest až sedm procent z dříve předpokládaných pěti procent. Generální ředitel francouzské automobilky Renault a jejího japonského partnera Nissan Motor Carlos Ghosn předpověděl, že v příštím roce by celosvětová poptávka po automobilech mohla stoupnout o tři až čtyři procenta navzdory dvouprocentnímu poklesu v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK