Těžba ropy v Rusku v září vystoupala na nový rekord

03.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. října (ČTK) - Těžba ropy v Rusku v září stoupla na rekordních 10,16 milionu barelů denně ze srpnových 10,06 milionu barelů za den. Vyplývá to z údajů ruského ministerstva energetiky. Těžba se tak již déle než rok drží nad hranicí deseti milionů barelů denně.

V srpnu produkce ropy klesla z červencových 10,14 milionu barelů denně kvůli údržbářským pracím na některých ropných polích. V září se těžba zvýšila v celém ruském ropném sektoru s výjimkou firmy Lukoil, jejíž produkce klesla o 1,1 procenta.

Rusko se loni stalo v produkci ropy jasnou světovou jedničkou. Vysoká těžba ropy v Rusku se ale v minulosti příliš nelíbila Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), která se snažila omezováním produkce podpořit ceny suroviny.

Produkce zemního plynu v Rusku v září kvůli sezonním faktorům meziměsíčně stoupla o více než deset procent na 47,94 miliardy krychlových metrů denně. V meziročním srovnání vzrostla o více než pět procent, napsala agentura Reuters. Rusko je významným dodavatelem ropy i zemního plynu do České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK