Fuksa: Lesy ČR se přemění na akciovou společnost v příštím roce

03.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. října (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky by se měl přeměnit na akciovou společnost v průběhu příštího roku. Část nerozděleného zisku firmy by pak mohla být použita na financování důchodové reformy, čímž by vláda získala až sedm miliard korun. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Transformace Lesů ČR na akciovou společnost je podle Fuksy poměrně legislativně jednoduchý proces. Fyzicky však bude velmi složitá, protože Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Důchodová reforma má podle plánů současné vlády začít platit od roku 2013.

Stínový ministr zemědělství a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v pořadu ČT uvedl, že komunisté přeměnu Lesů ČR na akciovou společnost podporovat nebudou. "Lesy jsou národní bohatství... Zachovejme je jako státní podnik v jednom celku a dohlížejme na to, jak probíhá jeho správa a na to, aby bylo přidělování pěstebních a těžebních prací jednotlivým účastníkům trhu spravedlivé," řekl Kováčik.

Státní podnik Lesy ČR vykázal za prvních osm měsíců letošního roku hrubý zisk 2,08 miliardy korun. Za stejné období loni měl podnik hrubý zisk 147 milionů korun. Nárůst zisku firma zdůvodňuje úsporami a růstem cen dříví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK