DTZ: Realitní investice v Česku ve 3. čtvrtletí klesly o třetinu

03.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. října (ČTK) - Objem investic na českém realitním trhu se v letošním třetím čtvrtletí snížil meziročně o třetinu na 41 milionů eur, což je v přepočtu asi jedna miliarda korun. Ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím klesl objem realitních investic o 76 procent. Ve čtvrtém čtvrtletí by se aktivita na realitním trhu měla výrazně oživit, vyplývá z analýzy poradenské společnosti DTZ.

Od začátku roku do konce září byly v tuzemsku uzavřeny investiční transakce v celkové hodnotě 289 milionů eur, což je 130procentní nárůst v porovnání se stejným obdobím minulého roku.

"Očekáváme, že letošní poslední čtvrtletí vykáže výraznější aktivitu s transakcemi v různých stádiích vyjednávání o celkovém objemu přesahujícím 250 milionů eur. Půjde převážně o obchodní centra a kanceláře v Praze," uvedla analytička DTZ Lenka Šindelářová. Konečná výše investic za celý letošní rok by podle ní měla dosáhnout 500 až 600 milionů eur. To by znamenalo nárůst až o třetinu oproti loňsku, avšak až poloviční propad vůči roku 2008.

Ve třetím čtvrtletí byly v tuzemsku podle DTZ uzavřeny čtyři velké investiční transakce. Celkem 72 procent z celkového objemu investic přitom představoval prodej tří kancelářských budov v Praze.

V Praze 5 rakouský Immorent prodal budovu E Avenir Office Parku rakouskému fondu Hypo Real za přibližně 15 milionů eur a španělský investiční fond Azora koupil za deset milionů eur administrativní budovu Galerie Louvre od developera Mayfield. Pražskou trojici transakcí doplňuje prodej administrativní budovy EBC v Holešovicích nejmenovanému českému investorovi za zhruba čtyři miliony eur.

Aktivní byl ve třetím čtvrtletí opět tuzemský investor CPI. Koupil celkem čtyři objekty se supermarkety Billa v Praze, Kolíně a Zlíně v hodnotě 11,6 milionu eur.

Nejaktivnějšími hráči na tuzemském trhu zůstali podle DTZ ve třetím čtvrtletí čeští a rakouští investoři. "Německé otevřené nemovitostní fondy jsou nadále dočasně uzavřeny a na českém trhu nebudou výrazněji aktivní do poloviny roku 2011," uvedla firma v tiskové zprávě. Dodala, že pozoruje také snižující se rozdíly mezi očekáváním prodávajících a kupujících, vyjednávání však trvají delší dobu.

DTZ patří k předním poradenským firmám v oblasti realit. Pracuje pro ni 10.000 zaměstnanců ve 43 zemích světa. Českou pobočku firma založila v roce 1992, nyní má 90 pracovníků. V Česku a na Slovensku se DTZ stará celkem o 900.000 metrů čtverečních nemovitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK