Německá Hypo Real převedla problémová aktiva do "špatné banky"

03.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 3. října (ČTK) - Zestátněná německá banka Hypo Real Estate (HRE) dokončila převod problémových aktiv v nominální hodnotě 173 miliard eur (zhruba 4,2 bilionu Kč) do takzvané špatné banky. Tento krok má společnosti HRE, která je jednou z nejznámějších německých obětí finanční krize, umožnit nový začátek. Oznámila to dnes firma společně s německým fondem na záchranu bankovního sektoru Soffin.

Převedená aktiva zahrnují například úvěry a cenné papíry. "Oddělení (problémových aktiv) je významným milníkem v restrukturalizaci HRE," uvedl Soffin. Dodal, že banka bude nyní působit pod názvem Deutsche Pfandbriefbank a bude se moci soustředit na své klíčové aktivity v Německu a dalších evropských zemích.

Hypo Real se zaměřuje na poskytování hypotečních úvěrů. Firma se letos podle očekávání stala jedinou německou bankou, která neprošla zátěžovými testy Evropské unie. Smyslem testů bylo ukázat, zda mají přední evropské banky dostatečný kapitál na to, aby se vypořádaly se zhoršením ekonomické situace a vydržely další finanční krizi.

Německý parlament schválil institut špatné banky loni v červenci, aby pomohl domácím bankám k rychlejšímu zotavení z dopadů finanční krize. První špatnou banku v Německu na jaře založila společnost WestLB, napsala agentura DPA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK