E15: Exportní banka vyhrála spor s AIG, šlo o téměř půl mld. Kč

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Obří americká pojišťovna American International Group (AIG) prohrála na konci září arbitrážní spor se státní Českou exportní bankou (ČEB) o 24 milionů dolarů, tedy necelou půlmiliardu korun. Uvedl to dnes deník E15, jemuž to řekl úřadující šéf ČEB Michal Bakajsa. AIG podle listu požadovala, aby exportní banka zaplatila zmíněnou částku, a odvolávala se na garanci, kterou ČEB poskytla více než před deseti lety. Rozhodčí soud ve Vídni dal ale za pravdu ČEB, která požadavek AIG označila za neoprávněný, uvádí deník.

Bakajsa s odvoláním na bankovní tajemství neupřesnil, o jaký obchodní případ šlo. Z dostupných zdrojů ale podle E15 vyplývá, že garance souvisela s dodávkou českých trolejbusů ze Škody Ostrov do amerického San Franciska na přelomu tisíciletí. Tehdejší dodavatel Škoda Ostrov se později přejmenoval na Strojírny Ostrov a od loňska je v konkurzu. V "lepších časech" však Škoda Ostrov trolejbusy do kalifornského města dodala, jezdily jich tam téměř tři stovky.

Pojišťovna AIG podle dřívějších vyjádření Škody Holding také sama poskytla garanci za české dodávky, a navíc pojistila americké subdodavatele, píše E15. Později podle deníku vyplácela plnění z ručení americké firmě AAI Corporation, která se na obchodu s trolejbusy podílela a údajně nedostávala zaplaceno za materiál a služby. AIG se podle deníku posléze pokusila peníze vymoci na ČEB. Bakajsa podle E15 k případu uvedl jen to, že pojišťovna začala uplatňovat svůj požadavek až řadu let poté, co se související obchod uskutečnil.

Státem vlastněná ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK