WSA: Poptávka po oceli bude příští rok rekordní

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. října (ČTK) - Celosvětová poptávka po oceli se má v příštím roce zvýšit o 5,3 procenta na rekordních 1,34 miliardy tun. Letos má stoupnout o 13,1 procenta na 1,27 miliardy tun a dostat se na úroveň před krizí. Uvedlo to dnes Světové sdružení pro ocel (WSA).

Původně sdružení čekalo v letošním roce růst poptávky o 8,4 procenta. Ke zlepšení odhadu WSA přiměla vyšší poptávka v Evropě a rozvinutých zemích kvůli obnovení zásob a vládním stimulačním balíčkům a pokračující vysoká poptávka v rozvíjejících ekonomikách.

Poptávka po oceli v Číně se má letos zvýšit o 6,7 procenta na 579 milionů tun. Loni stoupla o 24,8 procenta. Příští rok vzroste o 42 procent a vrátí se nad úroveň z roku 2007. Na globální poptávce po oceli by se Čína měla příští rok podílet 45 procenty.

Poptávka po oceli v rozvinutých zemích však příští rok ještě nedosáhne úrovně z období před krizí. Proti roku 2007 má být nižší o 25 procent, napsala agentura Reuters.

Loni se celosvětová výroba oceli kvůli hospodářské krizi propadla o osm procent na 1,22 miliardy tun, nejníže od roku 2005. Od druhé poloviny loňského roku však ocelárenský průmysl začíná pomalu oživovat.

Členy WSA je zhruba 180 producentů ocele, včetně 19 z 20 největších firem v oboru, národních a regionálních ocelárenských asociací a výzkumných institutů ocele. Členové sdružení se na celosvětové produkci ocele podílejí zhruba 85 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK