Sanofi-Aventis učinila nepřátelskou nabídku na americkou Genzyme

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. října (ČTK) - Francouzská farmaceutická firma Sanofi-Aventis učinila nepřátelskou nabídku na převzetí americké biotechnologické firmy Genzyme Corp. Majitel české Zentivy nabízí za Genzyme 18,5 miliardy USD (328,4 miliardy USD). Uvedla to Sanof-Aventis v dnešním prohlášení.

Sanofi se již v červenci se svojí nabídkou na převzetí obrátila přímo na vedení firmy, to ji však odmítlo. Cena, která odpovídá 69 USD za akcii, je shodná s předchozí nabídkou, kterou firma učinila vedení. Generální ředitel Sanofi-Avetis Chris Viehbacher v prohlášení dodal, že společnost se po odmítnutí nabídky od vedení i neochotě vedení zahájit konstruktivní jednání o převzetí rozhodla obrátit přímo na akcionáře.

Nabídka akcionářům Genzyme na odkup akcií od Sanofi-Aventis začíná již dnes a má platit do 10. prosince. Viehbacher uvedl, že se již setkal s akcionáři, kteří drží více než 50 procent kapitálu a je přesvědčen, že nabídka bude úspěšná, napsala agentura AP.

Sanofi chce převzetím Genzyme rozšířit svoji nabídku a kompenzovat ztrátu patentové ochrany na některé důležité léky v příštích letech. Pokud převzetí dokončí, bude to její největší akvizice od roku 2001.

Vedení Genzyme již dříve nabídku odmítlo a označilo ji za příliš nízkou. Podle Sanofi nabídka 69 dolarů za akcii představuje ve srovnání se závěrečnou cenou akcií z 1. července, tedy ze dne, než se na trhu objevily spekulace o možném spojení obou firem, zisk 38 procent. Na základě odhadů analytiků nabídka představuje 36násobek očekávaného zisku Genzyme na akcii v letošním roce a 20násobek zisku na akcii v roce 2011.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého rivala Aventis. Skupina je stoprocentním vlastníkem Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK