Akcie v Japonsku zahájily týden poklesem, dolar zpevňuje

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu nového týdne snižovaly, obchodování však bylo značně rozkolísané a značný vliv na jeho průběh měla situace na devizových trzích. Tam přestal oslabovat dolar, který k japonskému jenu zpevnil převážně díky technickým faktorům, vyčerpal se ale i růst eura k dolaru.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes odepsal 23,17 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,3 procenta na hodnotě 9381,06 bodu. Během dne se přitom index držel hlavně v kladném pásmu. Širší index Topix klesl o 0,9 procenta na 822,74 bodu.

Pozornost obchodníků se zaměřuje hlavně na devizový trh a především pak na zasedání rady japonské centrální banky (BOJ). Očekává se, že BOJ v úterý sáhne k dalšímu uvolnění měnové politiky. Vzhledem k tomu, že základní úroky jsou v Japonsku na 0,1 procenta, další podpora bude zřejmě spočívat v nabídce dalších levných úvěrů.

"Trh očekává další posílení transakcí banky na trhu. Jen pár investorů v Japonsku čeká, že BOJ zvýší odkupy státních dluhopisů, takže pokud by se tak stalo, bylo by to velké překvapení a mohlo by to stáhnout kurz jenu dolů," poznamenal hlavní ekonom finančního ústavu Sumitomo Mitsui Banking Ecuko Jamašita.

Dolar přestal oslabovat vůči japonskému jenu a stabilizoval se kolem úrovně 83,40 JPY. Tam se spustily naprogramované pokyny a díky takzvanému krytí krátkých pozic, což je zjednodušeně řečeno rušení sázek na další pokles kurzu, dolar přidal 0,8 procenta na 83,88 JPY.

V polovině září dolar k jenu oslabil až na 82,87 JPY, což japonskou centrální banku přimělo vstoupit na trh a poprvé po více než šesti letech intervenovat. Intervence zabrala jen asi na týden, pak se kurz jenu začal znovu zvyšovat.

Tento týden je celkově nabitý událostmi, vedle zasedání BOJ se k jednání schází také australská centrální banka a Evropská centrální banka (ECB). V polovině týdne pak mezinárodní měnový fond zveřejní výroční zprávu o vyhlídkách světové ekonomiky. Ta bude součástí podzimního zasedání MMF a Světové banky, které se pravidelně koná ve Washingtonu.

Euro k jenu také narazilo na technické úrovně, kde se spustily dodatečné pokyny, a zpevnilo o 0,2 procenta na 115,05 JPY. Vůči dolaru euro zpevnilo až nad 1,38 USD, což byla nejsilnější úroveň od poloviny března. Pak znovu začalo klesat a za celý den oslabilo o 0,2 procenta na 1,3760 USD. Dolarový index přidal 0,2 procenta na 78,226 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK