Česká měna dopoledne k euru stagnuje blízko pátečního závěru

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Koruna se dnes dopoledne vůči euru nevzdaluje od pátečního závěru a kolem 10:30 stagnovala na 24,47 koruny za euro. K americkému dolaru oslabila o sedm haléřů na 17,87 koruny za dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Analytici dnes další významné posilování české měny, která se v pátek přechodně dostala až na nejsilnější úroveň od listopadu 2008, nepředpokládají.

"Zajímavé domácí události jsou na programu až v příštích dnech, dnes by měla koruna i okolní měny hledat inspiraci ve světě. Hlavní evropské trhy přitom dopoledne slábnou," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Stejně jako Vlk také další analytici dnes nepředpovídají významné pohyby kurzu české měny. Páteční skokové posílení přičítají někteří větě ze zápisu z jednání bankovní rady České národní banky, že zpevňování koruny představuje menší riziko pro růst než dříve. Jiní za posilováním české měny v závěru minulého týdne vidí dobré zprávy z Polska. "Celý region začal být pro Londýn zajímavější, což vedlo k otevření nových spekulativních pozic," uvedl Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Koruna má dnes podle něj kvůli optimistické náladě na světových trzích prostor k posílení. "Trh zatím ignoruje všechny děsivé zprávy o rizicích předlužených států eurozóny, takže bude nejspíš ignorovat i návrh řeckého státního rozpočtu," uvedl analytik. Mírné zpevnění české měny předpovídá také vůči dolaru.

Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky upozornil, že uvolněná měnová politika a obavy z oslabení americké ekonomiky v nadcházejícím období sráží americkou měnu. Kurz eura k dolaru tak dnes při asijském obchodování odstartoval na úrovni 1,3800 dolaru za euro. Kolem 10:30 se pak dolar vůči euru obchodoval na hladině 1,3697 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK