Akcie na pražské burze dopoledne oslabují, index PX o 0,47 pct

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Pražská burza dopoledne při nízké aktivitě oslabuje, index PX kolem 11:15 ztrácel 0,47 procenta na 1121,4 bodu. Klesají nejobchodovanější tituly včetně elektrárenské společnosti ČEZ a obou bank, nejvíc sestoupila petrochemická firma Unipetrol. Těžební společnost NWR naopak posílila, vyplývá z průběžných informací burzy. Evropské trhy tonou v červené barvě a ztrácejí většinou kolem jednoho procenta, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Dopolední sestup hlavního pražského indexu nejvíc ovlivňovala klesající emise Komerční banky, která oslabila o 0,69 procenta na 3913 Kč. Ztrácela také Erste Bank, když klesla o 0,21 procenta na 717 Kč. Energetická firma ČEZ si odepsala 0,72 procenta na 809,10 Kč a cenné papíry mediální CME zlevnily o 1,58 procenta na 436 Kč. Mezi převážně klesajícími tituly v systému předních akcií SPAD nejvíc sestoupil Unipetrol, který odevzdal 1,88 procenta a dostal se na 203,10 Kč.

Mezi obchodovanějšími tituly získávala jedině důlní společnost NWR, jejíž akcie zdražily o 1,11 procenta na 209,30 Kč.

Jana Havelková z Fio banky uvedla, že v dnešním výhledu chybí zásadnější zprávy, které by trhem pohnuly. Makrodata v USA budou zveřejněna až po závěru středoevropského obchodování.

"Určitá nervozita může být patrná na bankovních titulech, když ve Švýcarsku a Japonsku se opět řeší kapitálová přiměřenost bank, což může rozvířit toto téma i jinde v Evropě. Na druhou stranu se vysoko drží komodity, což by mohlo podpořit NWR či ČEZ," odhadla Havelková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK