Rozpočet Řecka počítá s dalšími úsporami, platy už asi zůstanou

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 4. října (ČTK) - Řecká vláda patrně navrhne další úsporná opatření, až bude dnes předkládat návrh rozpočtu na příští rok. Uvedla to agentura Reuters. Atény se snaží ještě víc snížit rozpočtový deficit a splnit podmínky dohodnuté s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Platy by se ale už dál snižovat neměly.

Ministr financí Jorgos Papakonstantinu slíbil, že v rozpočtu už nebude usilovat o žádné další snižování platů státních zaměstnanců. Další úsporná opatření jsou ale pravděpodobná, protože vláda se snaží do konce příštího roku snížit rozpočtový deficit na 7,6 procenta HDP.

Na konci loňského roku mělo Řecko rozpočtový deficit skoro 14 procent hrubého domácího produktu. Problémy Řecka začaly loni na podzim, kdy se k moci dostala vláda socialistů. Ta zjistila, že po předchozí konzervativní vládě zůstaly vysoké dluhy a zmanipulované státní účty. Vláda tvrdí, že je schopna splnit letošní cíl, který počítá se snížením deficitu na 8,1 procenta HDP.

Vyšetřovací výbor řeckého parlamentu by měl podle agentury Reuters dnes předložit závěry vyšetřování okolností kolem emise strukturovaných státních dluhopisů z roku 2007 v objemu 280 milionů eur (asi 6,8 miliardy Kč). Organizátorem emise byla americká banka JP Morgan, dluhopisy prošly přes několik makléřů a nakonec skončily za nadhodnocenou pořizovací cenu ve státních penzijních fondech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK