Kia zvýšila produkci na Slovensku téměř o 60 procent

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. října (ČTK) - Jihokorejská automobilka Kia Motors vyrobila na Slovensku za prvních devět měsíců letošního roku přes 163.000 vozů. Produkce její továrny nedaleko Žiliny tak meziročně stoupla téměř o 60 procent. ČTK o tom dnes informovala společnost. V samotném září dosáhla výroba rekordních 22.222 automobilů.

Kia na Slovensku vyrábí model cee'd ve třech různých úpravách a sportovně-užitkové modely Hyundai ix35 a Kia Sportage. Slovenská továrna, která před časem pocítila důsledky hospodářské krize, by v celém letošním roce chtěla podle dřívějších informací vyrobit zhruba 200.000 automobilů.

Automobilka Kia patří na Slovensku k největším exportérům. Téměř třetina produkce slovenského závodu směřuje do Ruska, mezi významné odběratele patří rovněž Německo a Británie. Na Slovensku vyrábí automobily také německá společnost Volkswagen a francouzská firma PSA Peugeot Citroën.

Kia je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Společně tvoří pátou největší automobilovou skupinu na světě. Hyundai předloni oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních vozů v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK