Varšavská akciová burza má podle analytiků hodnotu až dvě mld.PLN

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 4. října (ČTK) - Hodnota varšavské akciové burzy se odhaduje na 1,5 miliardy až dvě miliardy zlotých (až 12,4 miliardy Kč). Podle informovaných zdrojů to dnes uvedli analytici v bankách zapojených do nadcházející prvotní veřejné nabídky akcií burzovního operátora.

Státem vlastněný operátor chce před koncem roku uvést na trh až 64 procent současných akcií. Chystaný prodej akcií burzy, který ještě čeká na schválení regulátory, je součástí nynější vlny privatizací v Polsku.

Varšavský akciový trh letos patří mezi nejživější burzy v Evropě díky tomu, že do prodeje šly v posledních měsících akcie několika státních společností. Byly mezi nimi například pojišťovna PZU nebo energetika Tauron.

"Veřejná nabídka je významným krokem k naplnění našeho hlavního cíle stát se finančním centrem střední a východní Evropy a jedním z předních evropských trhů," uvedl v dnešní oficiální zprávě generální ředitel burzy Ludwik Sobolewski.

Polsko má za sebou již několik pokusů burzu privatizovat. Země se naposledy pokusila prodat operátora německé Deutsche Börse, ta ale před rokem z konečných jednání o koupi vycouvala. Pro jejího šéfa byla nepřijatelná cena, kterou polské ministerstvo státního pokladu žádalo.

Na hlavním trhu varšavské burzy se obchoduje s 383 společnostmi, jejichž celkový tržní kapitál dělá 727 miliard zlotých (4,5 bilionu Kč). V prvním pololetí roku burza vytvořila provozní zisk 53 milionů zlotých při tržbách 111,5 milionu PLN. Z českých firem své akcie na varšavskou burzu hodlá do konce října uvést sázková kancelář Fortuna, podle dřívějších informací médií sem míří také výrobce antivirových programů AVG Technologies.

Nabídka akcií varšavské burzy se zaměří na polské investory a vybrané institucionální investory ze zahraničí. Koordinátory nabídky budou banky Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan a UBS, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK