Na severu Čech vzniká nový autobusový dopravce - BusLine

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Semily 4. října (ČTK) - Na severu Čech vzniká nový autobusový dopravce - BusLine. Ve firmu s miliardovým obratem a 400 autobusy se spojily ČSAD Semily a ČSAD Jablonec. Na trh vstoupí s novým jízdním řádem 12. prosince, řekl dnes ČTK generální ředitel ČSAD Semily Tomáš Roubiček. Cílem společného projektu je podle něj snížení provozních nákladů obou společností, zlepšení dopravní obslužnosti regionů a zejména zvýšení komfortu cestujících v autobusové dopravě.

Společný projekt už podle Roubička schválily valné hromady obou společností. Spojením vznikne dopravce s 800 pracovníky, který se bude zaměřovat především na oblasti středních, severních a východních Čech. Firma bude mimo jiné zajišťovat městskou dopravu v Jablonci nad Nisou a České Lípě, meziměstskou a zájezdovou dopravu.

ČSAD Semily patří do desítky největších autobusových dopravců v zemi. Zajišťuje dopravu nejen na Semilsku, ale také v sousedních krajích Královéhradeckém a Středočeském, provozuje i městskou dopravu v České Lípě. Autobusy ČSAD Semily jezdí také na Šluknovsku nebo v oblasti Českého středohoří. Firma má 270 autobusů, předloni dosáhla celkových výnosů téměř 570 milionů korun.

ČSAD Jablonec se stovkou autobusů zajišťuje městskou dopravu v Jablonci nad Nisou a regionální dopravu na Jablonecku. Původními majoritními vlastníky byli manažeři podniku Miloslav Fibiger a Jan Fabinyi. V roce 2008 uskutečnila firma zakázky za 93,647 milionu korun a skončila s více než pětimilionovou ztrátou. Navzdory tomu projevila zájem o akcie firmy také společnost Arriva, majoritní balík 67,5 procenta akcií ale před více než rokem získala právě společnost ČSAD Semily. Postupně navýšila svůj akciový podíl na 90 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK