Další výrazné posílení koruny není podle analytiků pravděpodobné

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Další výrazné posílení koruny vůči euru nelze do konce roku podle většiny analytiků oslovených ČTK očekávat. Koruna sice může ještě krátkodobě posílit, ale na konci roku se bude obchodovat na současných hodnotách nebo mírně oslabí. V prosinci tak lze podle nich čekat korunu v pásmu od 24,50 do 25 korun za euro. Na trhu panuje nejistota, za níž jsou především spekulace ohledně vývoje evropských ekonomik, uvedli.

Česká měna v pátek skokově posílila, když se během dopoledne dostala až na úroveň 24,40 Kč/EUR, a byla tak nejsilnější od listopadu 2008. Poté v závěru lehce oslabila na 24,47 za euro, dnes v 16:00 se obchodovala na 24,50 Kč/EUR.

"Krátkodobě si koruna může ještě připsat další zisky pod vlivem aktuální nálady na trzích. Nicméně do konce roku ještě očekáváme mírnou korekci. Tu by mohly způsobit spekulace o další osud evropské ekonomiky. Jednak na evropskou ekonomiku dolehne zpomalování americké ekonomiky a opadne euforie ze současných pozitivních evropských dat a výkonu německé ekonomiky, jednak se trhy znovu zaměří na problémy veřejných financí některých států eurozóny," uvedl analytik Citfin Jiří Šimek.

Spíše negativní vývoj očekává v začínajícím čtvrtém čtvrtletí analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Odhad kurzu pro přelom roku je 25,10 Kč/EUR. Riziko pro středoevropské měny představuje zpomalení eurozóny na konci letošního roku a pak příští rok," uvedl.

Do konce letošního roku by měla česká měna část svých zisků umazat a posunout se k 24,80 Kč/EUR, uvedl analytik Komerční Banky Miroslav Frayer. "Rizikem jsou hlavně evropské veřejné finance. Velkou hrozbu představuje také opětovné globální ekonomické zpomalení, které by se nepříznivě dotklo i české ekonomiky," doplnil.

Trh se přitom nyní podle analytičky Next Finance Markéta Šichtařové nachází v rovnováze. "Stále nepřišla informace, která by jasně potvrdila, nebo jasně vyvrátila, že do Německa přijde stagnace, nebo dokonce recese. Trh si je s budoucností nezvykle nejistý" uvedla.

Silná koruna zlevňuje nakupování přes internet a pořizování cizích měn pro cesty do zahraničí. Může také zlevnit dovážené zboží. Negativně naproti tomu působí na podnikání exportérů.

Aleš Sosnovský dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK