Ceny ropy díky ekonomice dál rostly, WTI nad 82 dolary

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. října (ČTK) - Světové ceny ropy začaly nový týden díky příznivým signálům ze světové ekonomiky dalším růstem. Americká ropa WTI se dostala na dvouměsíční maximum nad 82 dolarů za barel a severomořská ropa Brent vystoupila nejvýše za pět měsíců.

Ropu dnes podpořila předpověď čínských státních médií, podle níž čínská ekonomika letos vzroste o 9,5 procenta, což bude mírně rychlejší tempo než 9,1 procenta loni. Příznivý vliv měly stále ještě páteční údaje o mírně zlepšené revizi růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí. USA a Čína jsou největšími spotřebiteli ropy na světě.

Cena lehké ropy WTI stoupla po 15:30 SELČ o zhruba 40 centů k 82 dolarům a předtím se dostala až na 82,21 USD za barel, nejvýše od 6. srpna. Ropa Brent vystoupila až na 84,32 USD, což bylo nejvíce od počátku května.

Ropu táhnou vzhůru i dohady, podle nichž americká centrální banka chystá další kolo uvolňování měnové politiky. Pumpování peněz do americké ekonomiky by oslabilo kurz dolaru, což by ropu tlačilo vzhůru, protože slabší dolar láká k nákupům ropy investory ze zemí mimo USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:30 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 84,01 83,75 New York - Nymex WTI listopad 81,95 81,58

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK