Pražská burza v úvodu týdne mírně zpevnila, dařilo se Erste a NWR

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne mírně posílila, hlavní index PX při nízké aktivitě obchodníků zpevnil o 0,15 procenta na 1128,4 bodu. Dařilo se akciím těžební společnosti NWR a rakouské Erste Bank. Naopak výraznou ztrátu téměř osm procent si připsaly akcie developera ECM, vyplývá z výsledků burzy.

"Pražská burza po většinu dne ztrácela, ale nakonec uzavřela silnější o 0,15 procenta, především díky růstu akcií NWR a Erste Bank," uvedl Josef Němý z Komerční banky. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance na trhu nebyly žádné nové kurzotvorné impulzy, které by dokázaly lokální zástupce rozhýbat. "Stejně tak tomu bude i během následujících dvou dnů, změna by mohla dorazit až během čtvrtka, kdy startuje výsledková sezona v zámoří," odhadl Kohout.

Největší zisk dnes zaznamenaly akcie NWR, které zpevnily o 1,45 procenta na 210 korun. Cenné papíry Erste se zhodnotily o 0,63 procenta na 723 korun. Robert Flasza z Fio banky upozornil, že analytici z Execution Noble snížili cenový cíl pro Erste na 28 eur (asi 686 korun) z předchozích 30 eur s doporučením "prodat".

Nedařilo se naopak realitním emisím. Akcie ECM propadly o téměř osm procent na 128,26 koruny. Podle Josefa Dudka z Fio banky titul oslabil po zprávách o šetření společnosti antimonopolním úřadem, když úřad začal prošetřovat prodej ECM Facility společnosti Strabag SE. Cenné papíry Orka oslabily mírněji, a to o 2,11 procenta na 185,20 koruny. Likvidita na obou titulech byla nízká.

Dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ odepsaly 0,49 procenta na 811 korun.

Aktivita obchodníků byla podprůměrná. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl téměř 851 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 466 milionů korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom podle informací serveru Patria Online 1,268 miliardy Kč.

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK