EPH žádá polský antimonopolní úřad o povolení ke koupi firmy Enea

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 4. října (zpravodajka ČTK) - Český Energetický a průmyslový holding (EPH) požádal polský antimonopolní úřad o svolení ke koupi státního podílu v elektrárenské společnosti Enea. Potvrdily se tak doposud neoficiální informace, že EPH je mezi zájemci o 51 procent akcií firmy Enea.

V úterý vyprší lhůta, do které mají potenciální investoři podávat závazné nabídky ministerstvu státního pokladu, jež má privatizaci na starosti. Analytici odhadují, že investor by za státní podíl v Enee mohl zaplatit 5,2 miliardy zlotých (asi 32,2 miliardy korun). Enea je třetí největší elektrárenskou společností v Polsku a poslední z těch, které stát chce letos prodat.

Polská vláda od konce srpna vyjednává s pěti potenciálními zájemci o Eneu. Vedle EPH je mezi nimi podle informací médií španělská Iberdrola, Kulczyk Holding polského magnáta Jana Kulczyka a francouzské společnosti EDF a GDF Suez.

EPH se letos v Polsku zajímal i o koupi státního podílu v gdaňské elektrárenské společnosti Energa. Ministerstvo státního pokladu ale rozhodlo, že ji prodá jedničce na polském trhu, firmě PGE.

Z prodeje státního majetku chce ministerstvo státního pokladu letos získat 25 miliard zlotých.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK