Světové tržby za polovodiče v srpnu vzrostly šestý měsíc za sebou

04.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. října (ČTK) - Světové tržby za polovodiče v srpnu vzrostly meziměsíčně o 1,8 procenta na 25,7 miliardy dolarů (460 miliard Kč). Prodej zvýšily zejména osobní počítače a bezdrátová technika, uvedla dnes na internetu Asociace polovodičového průmyslu (SIA). Srpen představuje šestý měsíc za sebou, kdy tržby výrobců rostly.

"Obavy o hospodářské podmínky v USA a Evropě spolu se sezónními výkyvy potřebují pozorné monitorování situace," uvedl ve zprávě prezident SIA Brian Toohey. Dodal, že je asociace přesvědčena o adekvátnosti své celoroční předpovědi.

Za celý rok 2010 SIA odhaduje tržby polovodičového průmyslu na 290,5 miliardy dolarů, což představuje meziroční zvýšení o 28,4 procenta. Výdaje do čipového odvětví porostou podle asociace díky expanzi infrastruktury v rychle se rozvíjejících ekonomikách, především díky Číně a Indii. Přesnější předpověď celoročních čísel přinese SIA začátkem listopadu.

Mezi největší společnosti odvětví patří čipový gigant Intel, americké firmy Texas Instruments, Advanced Micro Devices, National Semiconductor, Nvidia a Qualcomm. Z dalších regionů pak hrají významnou roli francouzská STMicroelectronics a korejské skupiny Samsung Electronics a Hynix Semiconductor.

Proti srpnu minulého roku se srpnové tržby odvětví zvýšily o 32,6 procenta. A za prvních osm měsíců roku dosáhly 194,6 miliardy dolarů proti 134,7 miliardy před rokem. Všechna měsíční čísla představují průměr za poslední tři měsíce, dodala asociace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK