Soud v Paříži vynese rozsudek v procesu s makléřem Kervielem

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Soud v Paříži dnes vynese rozsudek v procesu s bývalým makléřem francouzské banky Société Générale Jérômem Kervielem (33). Banka tvrdí, že ji Kerviel nepovolenými spekulacemi připravil asi o 4,9 miliardy eur (více než 120 miliard Kč), a prokuratura pro něj žádá pětiletý trest. Kerviel je obviněn z překročení pravomocí, zpronevěry a falšování dokumentů.

Kervielův právní zástupce Olivier Metzner soudu řekl, že Kerviel byl jen šachovou figurkou v deprimujícím finančním systému. Obhajoba požadovala, aby bylo zrušeno obvinění, že Kerviel překročil své pravomoci a falšoval dokumenty, a že se dopustil podvodu. Kerviel už se ale přiznal k tomu, že neoprávněně manipuloval s počítačovými daty.

Pokud soud v plném rozsahu vyhoví návrhu obžaloby, může Kerviel strávit za mřížemi čtyři roky, pátý rok by mohl být odložen. Hrozí mu také pokuta až 375.000 eur (asi 9,7 milionu Kč).

Kerviel svou obhajobu stavěl na tom, že jeho nadřízení věděli, co dělá, a že překračuje interní limity. Dokud vydělával, bance to prý nevadilo, až prý nashromáždil vysokou ztrátu, banka jej hodila přes palubu. To ale lidé ze Société Générale odmítají a Kerviela považují za lháře.

Případ je ostře sledován mimo jiné proto, že se v něm utkala největší právnická esa z Paříže. Kervielův právník Metzner už zastupoval celou řadu celebrit, například bývalého panamského diktátora Manuela Noriegu, bývalého ředitele francouzského koncernu Vivendi Jeana-Marie Messiera i bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK