Akcie v USA na počátku týdne oslabily, euro kleslo

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. října (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden poklesem. Investoři se po předchozích ziscích trhu rozhodli prodat akcie, které předtím rostly. Statistické údaje byly spíše průměrné a na trhu stále přetrvávají obavy o dluh eurozóny. Objem obchodů byl nízký.

Hlavní index Dow Jones v pondělí klesl o 78,41 bodu, tedy 0,72 procenta, na 10.751,27 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 9,21 bodu, neboli 0,8 procenta, na 1137,03 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 26,23 bodu, čili 1,11 procenta, na 2344,52 bodu.

Nejhůře si vedly akcie firem napojených na komodity, jako ocelárna U.S. Steel nebo hliníkárenská firma Alcoa, které tak reagovaly na růst dolaru. Akcie Microsoftu kvůli zhoršení hodnocení od firmy Goldman Sachs oslabily o 1,9 procenta.

Tento týden začne sezona zveřejňování výsledků hospodaření za třetí čtvrtletí. Jako první oznámí výsledky ve čtvrtek společnost Alcoa, příští týden budou následovat Micron Technology, PepsiCo a Monsanto.

Očekávaný prodej starších domů v USA naznačil, že trh bydlení se v srpnu stabilizoval z velmi nízké úrovně. Nové zakázky amerických továren za srpen klesly o půl procenta, o něco více, než se čekalo.

Euro na počátku týdne kleslo k dolaru ze své nejvyšší hodnoty za šest měsíců. Důvodem bylo obnovení obavy o finanční zdraví bank v eurozóně a další nepříjemné zprávy z Irska a Řecka, což přimělo investory zrušit některé sázky na euro. Irská centrální banka uvedla, že růst irské ekonomiky se letos zastaví, zatímco vláda čekala mírný růst. Řecko představilo návrh rozpočtu, který počítá s poklesem ekonomiky v příštím roce o 2,6 procenta po letošním snížení o čtyři procenta.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,8 procenta na 1,3684 USD. Dolar vůči koši šesti hlavních měn stoupl o půl procenta na 78,435 bodu a k jenu vzrostl o 0,3 procenta na 83,40 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK