Austrálie překvapivě ponechala úrokové sazby beze změny

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 5. října (ČTK) - Australská centrální banka dnes ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny na 4,5 procenta. Většina analytiků počítala se zvýšením úroků. Banka nicméně zdůraznila, že časem bude muset sazby pravděpodobně zvýšit, aby udržela pod kontrolou inflaci.

Guvernér banky Glenn Stevens v krátkém prohlášení po zasedání bankovní rady uvedl, že úrokové sazby jsou nyní na přiměřené úrovni. "Pokud se budou ekonomické podmínky vyvíjet tak, jak rada v současnosti předpokládá, je pravděpodobné, že budou v určitém okamžiku zapotřebí vyšší úrokové sazby, aby bylo zajištěno, že inflace zůstane v souladu s cílem pro středně dlouhé období," dodal.

Pro další postup centrální banky bude důležitá zpráva o vývoji inflace ve třetím čtvrtletí, která bude zveřejněna 27. října. "Domnívám se, že tato zpráva bude dostatečným důvodem ke zvýšení úrokových sazeb v listopadu," uvedl analytik Stephen Roberts ze společnosti Nomura.

Japonská centrální banka dnes ve snaze podpořit domácí ekonomiku snížila svou klíčovou úrokovou sazbu na rozpětí od nula do 0,1 procenta. Banka sazbu od konce roku 2008 držela na 0,1 procenta. Banka se rovněž rozhodla dočasně vyčlenit 35 bilionů jenů (7,5 bilionu Kč) na nákup cenných papírů a na jejich přijímání jako záruk za úvěry. Analytici přitom předpokládali, že banka bude při uvolňování měnové politiky opatrnější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK