VimpelCom akvizicí vytvoří pátého největšího mobilního operátora

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 5. října (ČTK) - Ruská telekomunikační společnost VimpelCom koupí majoritní podíl v egyptské firmě Orascom Telecom a italskou společnost Wind Telecomunicazioni za celkem 6,6 miliardy USD (asi 118,2 miliardy Kč). Prodejcem je egyptská investiční společnost Weather Investment. Spojením firem vznikne pátý největší mobilní operátor na světě s tržbami 23 miliard USD a 174 miliony zákazníků ve 20 zemích světa.

V rámci dohody získají akcionáři Weather také 326 milionů akcií nové firmy vzniklé sloučením všech operátorů. Budou tak mít v nové skupině podíl 20 procent a na hlasovacích právech 18,5 procenta. Dohoda nezahrnuje operace firmy Wind v Řecku.

Akvizice je zatím největší zahraniční dohodou, kterou uskutečnila ruská společnost. Předchozí rekord držela těžařská firma Norilsk Nickel, která koupila za 5,9 miliardy USD firmu LionOre Mining.

Orascom provozuje spolu s francouzskou firmou France Télécom největšího mobilního operátora v Egyptě podle počtu uživatelů Mobinil. Vlastní také operace v Alžírsku, Severní Koreji a několika asijských a afrických zemích. VimpelCom dodal, že operace v Egyptě a Severní Koreji jsou sice součástí dohody, tento majetek však má být ve třetím čtvrtletí 2011 ze skupiny oddělen do samostatné firmy. K nákupu alžírské divize Djezzy se pak musí ještě vyjádřit místní vláda.

Akcionáři VimpelComu by měli hlasovat o dohodě do konce letošního roku a dokončení dohody se má uskutečnit v prvním čtvrtletí 2011. VimpelCom je druhým největším mobilním operátorem v Rusku. Jeho majiteli jsou ruská Alfa Group a norský Telenor, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK