Evropané vyzvali Čínu k posílení měny, je prý podhodnocená

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. října (zpravodaj ČTK) - Evropané vyzvali Čínu k posílení tamní měny jüanu. V Bruselu, kde dnes končí summit zemí EU a Asie, to řekl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který předsedá eurozóně. Za umělé podhodnocování měny Čínu dlouhodobě kritizují i Spojené státy.

"Zhodnocení čínské měny vůči euru by bylo vítáno," řekl Juncker po schůzce s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Připustil ale, že čínské vedení názor Evropanů nesdílí.

Kromě Junckera s čínským ministerským předsedou sešel šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. "Vítáme čínské rozhodnutí zvýšit flexibilitu (jüanu)," podotkl Juncker o kroku Pekingu z půlky června. "Potenciál tohoto rozhodnutí ale nebyl dostatečně využit," dodal.

Čína je exportní velmocí. Evropané i USA ale Čínu jakož i některé další asijské země podezírají, že uměle udržují své měny podhodnoceny, aby mohly posilovat růst a podporovat dál export.

Americká Sněmovna reprezentantů koncem září dokonce schválila zákon, který Spojeným státům umožní trestat Čínu a jiné země cly za podhodnocování měny. Normou se bude ještě zabývat Senát. Americká obchodní komora již ale varovala, že by přijetí zákona mohlo zvýšit obchodní napětí mezi oběma zeměmi. Podle Pekingu opatření porušuje pravidla Světové obchodní organizace.

Čína uvolnila kurz jüanu v roce 2005, v polovině roku 2008 jej však kvůli globální finanční krizi opět pevně navázala na dolar. Letos v červnu centrální banka pevný kurz formálně zrušila a umožnila měně pohyb v omezeném pásmu. Od té doby jüan vůči dolaru posílil o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK