Spotřeba polystyrenu v ČR roste o čtvrtinu, může být rekordní

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) po loňském poklesu v Česku opět roste. Za prvních osm měsíců se meziročně zvýšila o 25 procent na téměř 40.000 tun. Na konci roku by spotřeba tohoto materiálu, který se používá hlavně jako izolace ve stavebnictví, mohla překonat dosud rekordních 55.000 tun z roku 2008. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci Sdružení EPS ČR.

V loňském roce tuzemská spotřeba pěnového polystyrenu poprvé po deseti letech klesla, bylo to o 9,3 procenta. Podle Sdružení EPS ČR za snížením spotřeby byla ekonomická recese, ale také pomalý start programů Zelená úsporám a Nový panel, které poskytují státní dotace na zateplování budov.

"Jak jsme předpovídali počátkem roku, stavební investice se letos rozběhly a spotřeba polystyrenu výrazně vzrostla, a to zejména při rekonstrukcích a renovacích," uvedl předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Na Slovensku vzrostla spotřeba EPS za prvních osm měsíců letoška o zhruba 11 procent. Loni Slovensko ve spotřebě EPS zaznamenalo pokles o čtyři procenta. Nejvyšší dynamiku růstu spotřeby polystyrenu podle sdružení vykazují skandinávské státy a země s tradičně propracovanými systémy podpory zateplování jako Švýcarsko či Německo.

Sdružení EPS ČR připomnělo, že jedním z cílů evropské strategie pro snižování energetické náročnosti je pokles spotřeby energií do roku 2020 o pětinu. Současným tempem zateplování by přitom za deset let bylo uspořeno jen deset až 14 procent energie v evropských budovách. Evropská komise proto počátkem příštího roku plánuje zveřejnit novou strategii pro snižování energetické náročnosti, ve které podle sdružení budou hrát významnou roli právě izolace budov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK