ČEZ získal pro první blok Temelína licenci na dalších deset let

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 7. října (ČTK) - Společnost ČEZ získala povolení k provozu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín na dalších deset let. Původní desetiletá licence bloku vyprší v pondělí 11. října. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Povolení vydal Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

O povolení k dalšímu provozu ČEZ požádal před třemi měsíci. Jedním z podkladů pro jeho vydání bylo periodické hodnocení bezpečnosti, při němž se prověřuje, zda elektrárna byla, je a bude bezpečně provozována po dobu nejméně dalších deseti let. ČEZ musel také doložit například plány odstávek bloku na další období. "Na základě všech těchto údajů rozhodl Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolit prvnímu bloku další provoz do října 2020," uvedl Sviták.

SÚJB v povolení k dalšímu provozu stanovil podmínky, které musí ČEZ plnit. Musí například pravidelně předkládat hodnocení stavu a spolehlivosti bezpečnostních systémů, trvale sledovat a vyhodnocovat bezpečnost provozu bloku či pokračovat v aktualizaci provozních předpisů pro zvládání nehod. Další žádost k prodloužení provozu prvního bloku bude ČEZ předkládat v červenci 2020.

Provozní personál elektrárny reaktor prvního bloku poprvé nastartoval 11. října 2000 v 6:19. První kilowatthodiny elektřiny do sítě dodal v prosinci 2000. Od té doby elektrárna vyrobila více než 100 miliard kWh.

Temelín je nejmladší českou i evropskou jadernou elektrárnou. O umístění elektrárny bylo rozhodnuto v roce 1981 a původní projekt počítal se čtyřmi bloky. V listopadu 1986 bylo vydáno stavební povolení, v únoru 1987 začala stavba provozních objektů. V roce 1988 byla dokončena první chladicí věž. Po revoluci byla pozastavena výstavba třetího a čtvrtého bloku a rozhodnuto o realizaci dvou bloků. První blok byl spuštěn 11. října 2002, druhý blok 29. prosince 2002. Náklady na výstavbu dvou bloků byly 98,6 miliard korun.

kpe jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK