Británie nechala základní úrok na rekordním minimu 0,5 procenta

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. října (ČTK) - Měnový výbor britské centrální banky dnes podle všeobecného očekávání ponechal základní úrokovou sazbu na 0,5 procenta. Sazba, od níž se odvíjí úročení úvěrů a vkladů v britských librách, tak zůstává na rekordním minimu 19. měsíc za sebou. Bank of England také ponechala beze změny svůj program odkupu aktiv, jímž podporuje ekonomiku.

Zvýšená inflace v Británii centrální banku příliš neznepokojuje a je považována za dočasnou. Bank of England se obává spíše toho, že ekonomiku v dalším období oslabí výrazné škrty vládních výdajů.

Banka ponechává v platnosti program nákupů aktiv v celkové sumě 200 miliard liber (asi 5,6 bilionu Kč). Rostou však politické tlaky na eskalaci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, to znamená pumpování dalších peněz do ekonomiky pomocí nákupů dluhopisů a dalších aktiv. Podobný program obnovilo nyní Japonsko a po listopadových volbách do Kongresu se k tomu podle pozorovatelů chystá i americká centrální banka.

Změnu měnové politiky v Británii nepředpokládal žádný z 61 ekonomů, jichž se dotázala agentura Reuters. Většina z nich předpokládá, že úrokové sazby v Británii zůstanou na dnešní úrovni ještě hluboko do příštího roku.

Inflace spotřebitelských cen byla v Británii v srpnu 3,1 procenta, což bylo nad horním tříprocentním limitem žádoucího rozpětí. Centrální banka ale předpokládá, že se inflace vlivem slabšího hospodářského růstu v budoucnu výrazně sníží. Hrubý domácí produkt Británie sice ve druhém čtvrtletí silně rostl, ve druhém pololetí se však čeká zřetelný útlum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK