ECB nechala úrokovou sazbu 17. měsíc na jednom procentu

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 7. října (ČTK) - Evropská centrální banka dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu v eurozóně již sedmnáctý měsíc za sebou na rekordním minimu 1,0 procenta. Analytici nyní čekají, co řekne šéf banky Jean-Claude Trichet o rostoucím kurzu eura v situaci, kdy měnové politiky Japonska, USA a Číny zavdávají důvod k diskusím o globální "měnové válce".

Změnu sazby, od níž se odvíjí úročení vkladů a úvěrů v zemích eura, nepředpokládal ani jeden ze 79 ekonomů dotázaných agenturou Reuters. Většina ekonomů očekává, že oficiální úroky eura zůstanou na dnešní úrovni až do posledního čtvrtletí příštího roku. Odhady všeobecně ukazují na to, že po výrazném oživení ekonomiky eurozóny v letošním prvním pololetí přijde v dalších čtvrtletích zpomalení růstu.

Novináři a pozorovatelé budou od Tricheta na měsíční tiskové konferenci po zasedání bankovní rady chtít vyjádření především k problému směnných kurzů. Euro doplácí na snahy zemí jako Japonsko, Čína a USA zajistit si v zájmu exportu a oživení domácí ekonomiky co nejnižší kurzy svých měn a objevují se slova o začínající "měnové válce". ECB a evropské vlády zatím k poslednímu růstu kurzu eura k dolaru na osmiměsíční maximum nic podstatnějšího neprohlásily.

Čekat se bude také na signály dalšího osudu zvýšené peněžní likvidity na trhu. ECB již snahy o stahování této stimulace letos v podstatě odložila k ledu, protože předpokládá, že ekonomický růst se na podzim utlumí. I přesto z bankovního systému letos odplynulo 80 miliard eur hotovostního přebytku, což vytlačilo mezibankovní úrokové sazby nejvýše za 14 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK