ILO: Celosvětová zaměstnanost bude jako před krizí v roce 2015

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Celosvětová zaměstnanost se za současné situace dostane na úroveň před krizí nejdříve v roce 2015. Podle Asociace malých a středních podniků to ve své pravidelné zprávě uvedla Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta tak prodloužila o dva roky svůj předchozí výhled, který počítal s návratem zaměstnanosti na úroveň před krizí v roce 2013.

Celkem bude potřeba podle ILO vytvořit 22 milionů pracovních míst, 14 milionů v bohatých zemích a osm milionů v rozvojových. ILO proto varuje vlády, aby nerušily opatření na stimulaci ekonomik v době, kdy je oživení stále slabé.

Světová ekonomika začala znovu růst a signály oživení pracovního trhu jsou povzbudivé zvláště v rozvíjejících se ekonomikách Asie a Latinské Ameriky, upozornila ILO. Toto výrazné zlepšení je ale nyní ohroženo a výhled v mnoha zemích se značně zhoršil.

Od začátku krize zaniklo ve světě 30 až 35 milionů pracovních míst. ILO očekává, že v letošním roce bude bez práce 213 milionů lidí a míra nezaměstnanosti bude činit 6,5 procenta.

Ve Spojených státech se vysoká míra nezaměstnanosti stala jedním z hlavních bodů předvolební kampaně. Podle ekonoma ILO Stevena Tobina musí americká ekonomika ještě vytvořit 6,9 milionu pracovních míst, aby se dostala na úroveň před krizí.

Vysoký počet nezaměstnaných by mohl přinést sociální napětí. Ve 35 zemích, ze kterých má ILO k dispozici podrobnější údaje, je téměř 40 procent uchazečů bez práce více než jeden rok. Nepřiměřeně vysoká nezaměstnanost je u mladých. Sociální nepokoje spojené s krizí se objevily nejméně ve 25 zemích.

Podle průzkumu ILO ve více než třech čtvrtinách z 82 zemí se lidé domnívají, že kvalita jejich života a životní úroveň se loni ve srovnání s rokem 2006 zhoršila. Spokojenost s prací klesá i u těch, kteří ji mají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK