Stávka ve francouzském ropném přístavu se šíří do rafinerií

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. října (ČTK) - Stávka v největším francouzském ropném přístavu Fos-Lavera poblíž Marseille, která dnes pokračuje jedenáctým dnem, se začala šířit do rafinerií. Ze čtyř rafinerských závodů, kde ve středu zástupci stávkujících odborů přemlouvali své kolegy ke stávce, se však k akci připojil jen jeden. Mocná odborová organizace CGT však vyzvala petrochemický průmysl, aby 12. října zahájil nemezenou stávku na protest proti vládnímu plánu důchodové reformy.

Ke stávce přístavních dělníků se ráno připojili jen zaměstnanci rafinerie Lavera o kapacitě 207.000 barelů denně, a i ti budou ještě dnes o pokračování stávky hlasovat. Odboráři na ostatních třech rafineriích v regionu kolem Marseille stávku zatím odmítli.

Jednání mezi stávkujícími a vedením přístavu jsou stále ve slepé uličce a žádné schůzky se nyní neplánují, uvedl přístav. Odbory sice oficiálně za důvod stávky označují snahu získat garance zachování pracovních míst, jednání však maří to, že jejich dalším požadavkem je zastavení penzijní reformy. Ta má zvýšit věk odchodu do důchodu o dva roky na 62 let a její plán již vyvolal několik celostátních protestů.

Stávka již omezila produkci některých rafinerií v oblasti a narušila dodávky zejména na Korsiku, která je zcela závislá na dodávkách z Marseille. Počet zablokovaných tankerů s ropou a ropnými produkty dnes dosáhl 36. Akce se už projevila zvýšením evropských cen benzinu; jeho velkoobchodní cena je nyní na 762 dolarech za tunu, těsně pod pětiměsíčním maximem.

Odbory CGT vyhlásily na 12. října začátek časově neomezené stávky v celém petrochemickém průmyslu. V ten den by Francii měly ochromit i celonárodní stávky na železnicích, v elektrárnách a městské dopravě.

Osm závodů obsluhovaných ropou z Fos-Lavera může zpracovat přes milion barelů ropy denně, což je asi sedm procent evropských kapacit. Na dodávkách benzinu se zatím stávka až na výjimky neprojevila, protože rafinerie mají zásoby na zhruba 17 dní, uvedla konzultantská firma JBC Energy.

Francouzské průmyslové sdružení UFIP na počátku týdne upozornilo, že v případě pokračování stávky se mohou výpadky dodávek projevit za necelé dva týdny. Ministr dopravy Dominique Bussereau vyzval ve středu k ukončení stávky a označil ji za "skandální".

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK