Statistický úřad připravuje zveřejňování indexů cen nových bytů

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Český statistický úřad (ČSÚ) chce od roku 2011 pravidelně zveřejňovat indexy cen nových bytů. Vyhoví tím nejen poptávce z trhu, ale také tlaku z Evropské unie na sledování cen. EU má data k cenám nového bydlení zveřejňovat přibližně od roku 2012. Na diskusním setkání časopisu Stavební fórum to dnes řekl vrchní ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ Josef Vlášek. Nedostatek hodnověrných čísel je jedním z hlavních nešvarů zpráv z českého realitního trhu, shodla se většina účastníků diskuse.

"V současnosti se pokoušíme zjišťovat ceny u developerů," uvedl Vlášek. Statistici nyní ladí metodiku. Čísla budou pravděpodobně oddělená pro Prahu a pro zbytek republiky. První data mají být k dispozici za první čtvrtletí 2011.

ČSÚ nyní čtvrtletně sleduje indexy nabídkových cen bytů. U jejich výpočtu vychází z veřejně dostupných zdrojů, například z nabídek realitních kanceláří. "Tady je ale problém s nadsazenými cenami," poznamenal Michal Hlaváček z České národní banky (ČNB). To si myslí i Jiří Pácal ze společnosti Central Europe Holding. "Inzerce a reálné obchody jsou dva světy, které se od sebe zvláště v současné době značně vzdálily," řekl na dnešní konferenci.

Indexy realizovaných cen, za které se byty skutečně prodaly, zveřejňuje v současnosti statistický úřad s ročním i větším zpožděním. Podle Vláška úřadu v podrobnějším sledování trhu brání kromě dalšího také úsporná opatření státu.

Na konci letošního roku chce přijít s vlastní cenovou mapou tuzemských nemovitostí ve spolupráci s dalšími subjekty také Asociace realitních kanceláří ČR. "Nyní proběhla zkušební fáze sběru dat," řekl v diskusi prezident asociace Jaroslav Novotný. O vývoji trhu možná také napoví cenové mapy nájemného, které v souvislosti s blížícím se koncem regulace činží připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Hotové mají být v prvním čtvrtletí 2011.

Stav dat z oblasti nemovitostí je skutečně neutěšený, shodla se většina diskutujících. Podle Pácala z Central Europe Holding je mnoho čísel publikovaných realitními firmami téměř bez ceny a jejich jediným smyslem je podle něj často mediální zviditelnění.

Odborník z ČNB přitom považuje data o dění na realitním trhu za významnější než z mnoha dalších odvětví ekonomiky. "Poslední krize ukázala, že ceny nemovitostí mají silnou vazbu na makroekonomický vývoj," řekl na dnešním setkání. Realitní bubliny si podle něj zasluhují výraznější pozornost než v jiných sektorech, protože mají větší dopad. Současně ale Hlaváček připustil, že pro centrální banku by bylo obtížné získávat pravidelné informace o cenách nemovitostí přímo od bank. "Už teď si stěžují, že je zatěžujeme příliš velkým množstvím výkazů," dodal zástupce ČNB.

Možnost sledovat skutečné ceny na trhu s nemovitostmi má také Český úřad zeměměřičský a katastrální (ČÚZK). Rukama jeho úředníků totiž prochází čísla týkající se převodů nemovitostí. Podle předsedy ČÚZK Karla Večeři ale dosud k tomu, aby státní úřad ceny sledoval, neexistovala vůle politiků ani poptávka soukromého sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK