Cena americké ropy se vyšplhala na pětiměsíční maximum

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Cena americké lehké ropy se dnes vyšplhala na pětiměsíční maximum nad 84 dolarů za barel. Vzhůru ji tlačí slabý dolar a pokračující stávka v největším francouzském ropném přístavu Fos-Lavera poblíž Marseille.

Kolem 15:20 SELČ americká ropa zdražila o zhruba 70 centů na 83,95 dolaru za barel. Předtím se její cena dostala až na 84,43 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 4. května. Cena barelu severomořské ropy Brent se zvýšila o 50 centů na 85,56 dolaru, napsala agentura Reuters.

Slabší dolar snižuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn. "Je to stále stejný příběh. Stojí za ním výhradně finanční trhy, zejména klesající americký dolar, který tlačí vzhůru ceny komodit," uvedl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. Cena zlata se dnes kvůli slabému dolaru vyšplhala na nové rekordní maximum a cena mědi se pohybovala v blízkosti 26měsíčního maxima.

Stávka ve francouzském přístavu Fos-Lavera dnes pokračuje jedenáctým dnem a začala se šířit rovněž do rafinerií. Ze čtyř rafinerských závodů, kde ve středu zástupci stávkujících odborů přemlouvali své kolegy ke stávce, se však k akci připojil jen jeden. Mocná odborová organizace CGT nicméně vyzvala petrochemický průmysl, aby 12. října zahájil nemezenou stávku na protest proti vládnímu plánu důchodové reformy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 85,56 85,06 New York - Nymex WTI listopad 83,95 83,23

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK