Asistenční služby pomáhaly českým turistům v létě hlavně v Egyptě

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Společnosti poskytující asistenční služby zaznamenaly v letošním roce výrazný nárůst zásahů hlavně v Egyptě, kde české turisty trápily především zažívací problémy. Motoristé měli nejčastěji potíže se svým vozidlem v Německu a Chorvatsku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi asistenčními firmami a pojišťovnami.

Společnost Europ Assistance, která je v ČR jedničkou v asistenčních službách v cestovním pojištění, měla od června do srpna přes 7200 pojistných událostí. Ve srovnání s rokem 2009 jde o více než 160procentní růst. Vedle navýšení počtu lékařských asistencí v Egyptě, které vzrostly o sedm procent, zaznamenala i významný nárůst asistencí při dopravních nehodách a poruchách. V oblíbené turistické destinaci, jako je například Chorvatsko, se zvýšil počet asistencí o 65 procent.

Z celkového počtu pojistných událostí Europ Asssistance připadlo v letošním roce na Egypt 27 procent. V předchozím roce činil jeho podíl dvacet procent. Mezi další destinace, které patří s počtem pojistných zásahů na špičku, patří Řecko, Bulharsko a Chorvatsko. V Řecku relativně klesl počet řešených událostí o tři procentní body na 19 procent, naopak v Bulharsku vzrostl počet případů o čtyři procentní body na 15 procent. Počet asistencí v Chorvatsku pokračoval v trendu posledních let a poklesl o dva procentní body na šest procent.

Asistenční služba linky Generali Assistance v roce 2009 zasahovala ve 1329 případech, v letošní hlavní turistické sezoně to bylo už 2666 zásahů. Přes 1100 asistencí využili čeští turisté v Egyptě, na 350 v Řecku a takřka 240 v Bulharsku. Dalších 230 případů řešila v Turecku a až na pátém místě skončila jedna z turisticky nejoblíbenějších destinací, Chorvatsko, řekl ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka.

Nejčastěji šlo podle něj o potíže zažívacího traktu. Následovaly infekční onemocnění horních cest dýchacích, úrazy a obtíže spojené s pobytem na slunci. Nejnákladnějším letošním zásahem byla přeprava leteckým speciálem těžce zraněného pacienta do ČR. Náklady v takových případech překračují milion korun. Obdobná asistence v předcházejícím roce byla vyčíslena na 3,5 milionu Kč, upozornil Cívka.

Také u Europ Assistance byly nejčastější diagnózou potíže zažívacího ústrojí (22 procent), které se vyskytují hlavně v Egyptě a Řecku. Způsobené jsou většinou požíváním lokální neupravené vody a potravin z ní připravených. Tato voda má jiné bakteriální složení než v Evropě.

Druhou nejčastější skupinou škod byly u Europ Assistance infekce dýchacích cest spolu s ušními, nosními a krčními chorobami (ORL), které tvoří celkem 18 procent případů. Ty jsou nejčastěji způsobené reakcí cestováním oslabeného organismu na teplotní změny klimatu, v kombinaci s nevhodným používáním klimatizací například při cestováním automobilem, letadlem nebo v hotelovém pokoji. Další silné skupiny intervencí jsou úrazy, alergické projevy a kožní problémy.

Česká pojišťovna v letní sezoně evidovala 4470 případů z cestovního pojištění, loni měli její likvidátoři ve svých spisech za srovnatelné období 4350 případů. Dvěma prázdninovým měsícům se pomalu co do počtu onemocnění a úrazů vyrovnaly i mimosezonní měsíce červen a září, kdy čeští turisté stále častěji využívají nabídek levnějších zájezdů, uvedla mluvčí ČP Dagmar Koutská.

"Dobrou zprávou je, že počet úmrtí se snížil na polovinu, zato o třetinu stoupl počet hlášení zdravotních problémů malých dětí," upozornila. Nejčastěji ošetřovanými pacienty byli v téměř 60 procentech případů dospělí od 18 do 60 let. Ve 28 procentech to pak byli děti a teenageři do 18 let a ve zbývajících 13 procentech senioři starší 60 let. Nejpočetnější skupinou mladých byly děti předškolního věku, z nich pak byl nejrizikovějším věk mezi druhým a třetím rokem. Batolatům byly nejčastěji odstraňovány nejrůznější předměty z uší nebo nosu, starší děti si z dovolené odvážely hlavně řezné rány, podotkla Koutská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK