Ochota lídrů koordinovat světovou ekonomiku podle MMF slábne

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. října (ČTK) - Ochota světových lídrů koordinovat hospodářskou politiku slábne, což ohrožuje oživování světové ekonomiky. Uvedl to dnes šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Zdůraznil, že na řešení globální krize žádné domácí řešení nestačí.

Strauss-Kahn se také zmínil o tom, že se mnohé hlasy zmiňují o měnové válce devizových kurzů. Podle něj to může být příliš ostré označení. "Je ale férové říci, že mnozí považují svou měnu za zbraň, a to určitě není pro světovou ekonomiku dobré," dodal.

Podle Strausse-Kahne je politováníhodné, že mezi světovými ekonomickými lídry slábne duch spolupráce, který se objevil za hospodářské krize. Podle něj mají být úpravy devizových kurzů součástí vyvažování ekonomiky.

Předpokládá se, že se o chystaném zasedání MMF a Světové banky bude tento víkend intenzivně jednat o snahách přimět Čínu, aby svou měnu nechala růst. Strauss-Kahn také zmínil, že posilování hlasovacích práv mladých ekonomik v MMF jde ruku v ruce s rostoucí zodpovědností ve světové ekonomice.

V rozhovoru pro dnešní vydání francouzského listu Le Monde Strauss-Kahn uvedl, že měnová politika Číny představuje největší překážku ve snaze vrátit do světové ekonomiky rovnováhu. Čína by podle něj měla posilování své měny urychlit, jinak hrozí, že se vytvoří podmínky pro novou hospodářskou krizi," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK