Akcie na pražské burze opět rostly, dařilo se Erste Bank a Orku

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Pražský akciový trh rostl po čtvrté za sebou, hlavní index PX přidal 0,23 procenta na 1145,7 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie rakouské Erste Bank. Cenné papíry realitní firmy Orco vyskočily o silných pět procent, vyplývá z výsledků burzy. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

Dnes nejvíce obchodované akcie Erste, které obstaraly obchody za více než 440 milionů korun, zpevnily o 1,77 procenta na 758,50 koruny. Robert Flasza z Fio banky upozornil, že Erste má nižší cílovou cenu od analytiků ING, a to 33,7 eur (825 Kč) oproti předchozím 36 eur s doporučením "držet". Naopak analytici Citigroup cenový cíl zvýšili na 36 eur ze 34 EUR a zároveň zvýšili doporučení na "koupit" z předchozího "držet".

Největší zisk si připsaly cenné papíry Orka, které vyskočily o více než pět procent na 199 korun. Josef Němý z Komerční banky uvedl, že Orco čekalo na rozhodnutí o povolení dostavby svého klíčového polského projektu Zlota 44. Vojvoda Mazovska dnes stavbu 192 metrů vysokého mrakodrapu povolil. Dařilo se také akciím mobilního operátora Telefóniky, jejichž cena stoupla o 0,53 procenta na 379 korun.

Nedařilo se naopak akciím těžařské společnosti NWR, které odepsaly 1,74 procenta na 214,20 koruny. Němý poznamenal, že možné převzetí polské Bogdanky společností NWR se dál komplikuje. Další akcionář Bogdanky, penzijní fond Amplico Life, považuje nabídku NWR za příliš nízkou. NWR pravděpodobně bude muset za akcie polské důlní firmy nabídnout vyšší cenu, dodal.

Ztrátu zaznamenaly i akcie energetické společnosti ČEZ, které klesly o 0,28 procenta na 825,50 koruny.

Aktivita obchodníků byla mírně nadprůměrná. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl téměř 1,385 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle informací serveru Patria Online 1,266 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK