Hypoteční sazby v USA za poslední týden klesly na nové minimum

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Úrokové sazby hypoték ve Spojených státech za poslední týden klesly na nové minimum, protože poslední čísla o ekonomice zvýšila poptávku po vládních dluhopisech jako bezpečnější investici. Uvedla to dnes vládní hypoteční agentura Freddie Mac.

Úrokové sazby u 30letých hypoték s fixní sazbou, které se v USA využívají nejčastěji, v průměru klesly na 4,27 procenta proti 4,32 procenta z předchozího týdne. Jde o nejnižší údaj v záznamech hypoteční agentury. Freddie Mac s tímto průzkumem začal u 30letých hypoték v dubnu 1971.

Hlavní ekonom agentury Frank Nothaft podotkl, že k poklesu hypotečních úroků přispěla i mírná inflace. Sazby úroků se v USA vážou na výnosy vládních obligací a výnosy cenných papírů, kterými jsou obligace kryty.

Sazby na minimu sice představují potenciální naději, že se trh s bydlením rozhýbe, jejich vliv na poptávku po půjčkách na domy je ale slabý. Na důvěru amerických spotřebitelů nadále doléhá nepříznivá situace na trhu práce a v ekonomice jako celku.

U 15letých hypoték s pevnou sazbou se průměrný úrok snížil na 3,72 procenta z 3,75 procenta za týden předtím. Jde také o nejnižší údaj, tento typ hypoték ale začal Freddie Mac sledovat v roce 1971.

Asociace hypotečních bank ve středu oznámila, že žádosti o hypotéku na koupi domu v USA vzrostly druhý týden za sebou. Poptávka po nich je tak nejvyšší od začátku května, protože se lidé snaží situace s nízkými úroky využít. Analytici ale připomínají, že potenciální kupce drží od nákupu domů stranou nízká důvěra, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK