G7: Přehnané a chaotické pohyby měnových kurzů jsou nežádoucí

09.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. října (ČTK) - Finanční lídři skupiny vyspělých zemí G7 se na jednání ve Washingtonu shodli na tom, že přehnané a chaotické pohyby měnových kurzů jsou nežádoucí. Na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) to v noci na dnešek uvedl japonský financí Jošihiko Noda.

Ministr je přesvědčen, že Japonsko získalo pochopení od ostatních představitelů G7 pro svou intervenci na devizovém trhu. "Nebavili jsme se o ničem do budoucna, ale věřím, že jsme získali pochopení k našemu základnímu postoji," řekl Noda novinářům po setkání s kolegy.

Napětí mezi měnami se dostalo do popředí nynější washingtonské schůzky G7 a MMF, protože mnohé ekonomiky světa se snaží omezit posilování svých měn. Tokio v polovině září intervenovalo na devizovém trhu poprvé po šesti letech, protože stabilní růst jenu vůči dolaru ohrožuje oživování japonské ekonomiky, která je na exportu závislá.

Investoři na devizovém trhu jsou ve střehu, zda Japonsko nebude zase intervenovat, když dolar klesl na nové 15leté minimum vůči jenu. Způsobila to páteční zpráva o nepříznivém vývoji na americkém trhu práce za září, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK