USA: MMF by měl mít větší slovo při řešení sporů o měnách

09.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. října (ČTK) - Spojené státy stojí v čele snah, aby Mezinárodní měnový fond hrál důraznější roli při rozhodování sporů o měnách, aby ekonomická politika států neomezovala světový hospodářský růst. Napsala to dnes agentura Reuters z výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB).

Posílení pozice fondu by dalo podporu světa snaze USA přimět Čínu, aby umožnila svému jüanu posilovat rychleji. Návrh se ale zřejmě setká jen s malou podporou.

Měny se staly horkým tématem nynějšího zasedání fondu a Světové banky, protože státy chtějí, aby kolísavé oživování světové ekonomiky zesílilo, zejména ve vyspělých ekonomikách.

"MMF musí posílit svůj dozor nad politikami devizových kurzů a hromaděním devizových rezerv," uvedl americký ministr financí Timothy Geithner. Fond již zpracovává výroční zprávy u většiny ze svých 187 členských zemí a hodnotí řadu otázek včetně pohybu devizových kurzů a měnové a fiskální politiky.

Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová ale podotkla, že bude potřeba dalšího dialogu o devizových kurzech, zatímco ve skupině ekonomik G20 pokračuje prosazování koordinace makroekonomické politiky. "Další práce se zdá být nezbytnou a MMF by k tomu mohl rozhodující měrou přispět," citovala ji agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK