Členové MMF chtějí kvůli světové stabilitě posílit jeho dozor

09.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. října (ČTK) - Členské státy Mezinárodního měnového fondu chtějí, aby měla organizace větší roli v dozoru nad makroekonomickými kroky zemí, které by mohly ohrožovat stabilitu světové ekonomiky. V závěrečném komuniké víkendového výročního zasedání fondu vyzvalo k rychlým krokům k naplnění této myšlenky 187 členských zemí organizace.

Ministři členských států fondu v komuniké poznamenali, že za napětím a výkyvy ve světové ekonomice stojí kolísající kapitálové toky, pohyby devizových kurzů a narůstající obrovské devizové rezervy v některých zemích.

"Výkonnější a nestranný dozor, který bude odkrývat slabiny velkých vyspělých ekonomik, je prioritou," uvádí zpráva. Dozor by se podle ní měl lépe zaměřit na otázky finanční stability a jejího propojení s makroekonomikou. Větší pozornost se očekává také u prevence přelévání rizik za hranice států.

Členské státy vyzvaly fond, aby provedl hloubkovou studii jak lépe řídit kapitálové toky. Konkrétnější rozhodnutí a návrhy ale výzva odložila na příští rok, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK