AP:MMF se nepodařilo vyřešit vážné rozpory v měnové politice zemí

10.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. října (ČTK) - Světovým finančním lídrům se nepodařilo vyřešit vážné rozpory, které by mohly vyústit v měnovou válku. Napsala to v noci na dnešek agentura AP, přestože členské státy vyzvaly Mezinárodní měnový fond (MMF), aby na sebe vzal větší pravomoc v dohledu nad politikou hospodářských mocností. Výroční zasedání MMF a Světové banky (SB) dnes ve Washingtonu končí.

Mnohé státy se v nynějších těžkých podmínkách po finanční krizi snaží devalvovat své měny, aby podpořily svůj vývoz a místa na vlastním trhu práce. Vyvolává to ale obavy, že by takové chování mohlo vyústit v obchodní války, které předcházely světové hospodářské krizi ve 30. letech. Tehdy stát za státem zaváděl protekcionistické bariéry, aby vlastní trh ochránil před zbožím z dovozu.

Fond uzavřel dva dny jednání prohlášením, které slíbilo "prohloubit" práci v oblasti pohybu devizových kurzů a vypracuje kvůli tomu patřičné studie. Komuniké ale především zaretušovalo propastné rozdíly v měnové politice Číny a Spojených států, píše AP.

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy před listopadovými volbami tlačí na Čínu, aby nechala svůj jüan posilovat rychleji. Podle amerických zpracovatelů je jüan podhodnocen až o 40 procent, což Spojené státy připravilo o miliony pracovních míst. Americké zboží je kvůli tomu v Číně předražené, zatímco čínské v USA levné.

Představitelé Číny opakovaně tvrdí, že jejich postupné posilování měny je nejlepší. Rychlejší posun by podle nich zvyšoval riziko destabilizace čínské ekonomiky.

Řada dalších států včetně Japonska, Brazílie a Jižní Koreje také učinila kroky na oslabení vlastních měn, aby zvýšily vývoz. Ve Spojených státech pak táhne dolar dolů očekávání, že centrální banka bude opět uvolňovat měnovou politiku.

Egyptský ministr financí Júsuf Butrus-Ghálí po jednáních uvedl, že během diskusí bylo mnoho třecích bodů. Významným posunem ale podle něj je, že všechny země uznaly centrální roli MMF, kterou by mohl sehrát při řešení mezinárodních měnových konfliktů.

Ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn nepovažuje výsledek setkání za selhání. Podle něj se vytvořil prostor pro další pokrok na listopadovém summitu lídrů G20 v Soulu a na dalších jednáních fondu, napsala AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK