RegioJet chce převzít údržbu krajských tratí a získat vlaky od ČD

10.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Společnost RegioJet ze skupiny Student Agency chce převzít spolu s provozem na ohrožených regionálních tratích i správu a údržbu kolejí. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl majitel firmy Radim Jančura. Firma by podle něj zároveň získala vlaky Českých drah, což ve stejném pořadu připustil generální ředitel ČD Petr Žaluda.

"Udržovali bychom si tratě sami, takže stát by ušetřil," uvedl Jančura. RegioJet prý má zájem o všechny ohrožené tratě, konkrétní jednání zatím vede s Karlovarským krajem. "Tam jsme měli pocit, že se jim naše nabídka líbí," řekl podnikatel. Podle něj je společnost ochotna jednat o převzetí tratí se všemi kraji, ale nikde se zatím nedohodla.

Žaluda naopak odmítl, že by se České dráhy podílely na záchraně tratí jejich převzetím od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Právě SŽDC ve snaze ušetřit za údržbu přišla s nápadem některé koleje zrušit. "České dráhy určitě nechtějí provozovat tratě," řekl ředitel s tím, že podnik ale má zájem na zachování provozu na všech krajských železnicích.

Pokud by kraje a SŽDC přistoupily na Jančurovu nabídku, chce podnikatel koupit nebo pronajmout motorové vlaky Českých drah, které na ohrožených tratích nyní jezdí. "My jsme o případném pronájmu nebo prodeji vozů ochotni diskutovat," řekl Žaluda.

Na seznamu tratí SŽDC, kde by od prosince přestaly jezdit osobní vlaky, je zhruba 25 položek. Pokud si kraje dopravu skutečně neobjednají, pošle správa železnic tratě do správního řízení, ve kterém se rozhodne o jejich fyzickém zániku. Jak ale dnes uvedl Žaluda, tvorba nového jízdního řádu ještě není ukončena, dráhy s provozem na ohrožených tratích zatím počítají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK