Inflace v září meziročně mírně zrychlila na dvě procenta

11.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Meziroční inflace v září mírně zrychlila růst na dvě procenta po předchozím dvouměsíčním růstu o 1,9 procenta. Ve srovnání se srpnem spotřebitelské ceny klesly o 0,3 procenta díky levnějším letním zájezdům, některým potravinám a pohonným hmotám. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Meziměsíční pokles spotřebitelských ceny v září ovlivnilo podobně jako v minulých letech především snížení cen dovolených kvůli končící letní sezoně. Ceny dovolených se na sklonku léta snížily o téměř 15 procent, v oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot o procento a ceny automobilů o půl procenta. Z potravin klesly zejména ceny běžného pečiva o čtyři procenta, peckovin a bobulovin o 15,1 procenta a cukru o 3,6 procenta.

Opačný vliv na vývoj cenové hladiny mělo podle statistiků zvýšení cen oděvů o 1,5 procenta a obuvi o 2,3 procenta kvůli vyšším cenám nových sezonních modelů. V souvislosti s nástupem nového školního roku vzrostly také ceny v mateřských školách a za vzdělání. Poplatky v mateřských školách byly vyšší o 4,5 procenta, v soukromých základních školách vzrostly o 2,4 procenta, ve školních družinách o 4,6 procenta a za kvalifikační kurzy lidé zaplatili o 4,4 procenta víc. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny finančních služeb o 3,8 procenta. Z potravin se zvýšily především ceny mouky o 8,2 procenta, másla o čtyři procenta a plodové zeleniny o 7,8 procenta.

Za meziročním zvýšením inflace o 0,1 procentního bodu je podle ČSÚ zrychlení růstu u ostatního zboží a služeb, kde ceny finančních služeb stouply o čtyři procenta po růstu o 0,2 procenta v srpnu. Mírné zrychlení cenového růstu statistici uvádějí také v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Zvýšily se zejména ceny másla o 24,9 procenta (z 19,6 procenta v srpnu), brambor o 58,6 procenta (z 53,2 procenta v srpnu) a ceny mléčných výrobků o 6,3 procenta (z 5,2 procenta v srpnu).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK