Německo proti prodloužení splatnosti záchranného úvěru pro Řecko

12.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. října (ČTK) - Německo se dnes vyslovilo proti uvažovanému prodlužování splatnosti záchranného úvěru, který Řecko čerpá od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Prohlásil to dnes mluvčí německého ministerstva financí.

"Pokud budou Řekové plnit podmínky programu, což se jim daří velmi dobře, nejsou důvody k prodlužování splátkového kalendáře," řekl mluvčí, který podle agentury Reuters odmítl být jmenován.

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu v pondělí řekl, že se uvažuje o prodloužení splatnosti úvěru, který Řecko může v průběhu tří let čerpat podle dohody ze začátku května až do výše 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Podle něj se však o této věci pouze jedná a žádné rozhodnutí nepadlo.

MMF v neděli uvedl, že jednotlivé části úvěru pro Řecko by bylo možné rozložit do delšího časového období, případně nahradit jinými půjčkami. Podle fondu by to připadalo v úvahu v případě, že by na trzích zůstaly pro Řecko nepříznivé podmínky a přetrvaly na nich obavy z toho, že Řecko nebude schopné své dluhy refinancovat. V současné době ale žádné konkrétní plány nejsou, uvedl fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK