Americké akcie dopoledne kvůli zprávám z Číny klesaly

12.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který byl částečně reakcí na zprávy, že Čína se snaží omezit růst své ekonomiky. Část obchodníků se obává, že negativní dopady takového kroku by pocítila i globální ekonomika. Velkou pozornost obchodníci věnují i zápisu z minulého jednání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který bude zveřejněn dnes večer.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.990 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,2 procenta. Během dopoledne ale spadl až pod 10.920 bodů. Širší index S&P 500 byl slabší asi o 0,1 procenta a pohyboval se blízko 1164 bodů, index Nasdaq Composite všechny ztráty smazal a vykazoval růst o 0,2 procenta na úrovni 2407 bodů.

Čínská média dnes potvrdila spekulace, že čínská vláda zvýšila požadavek na minimální rezervy předních čínských bank o 50 bazických bodů, což je letos už čtvrté zvýšení. Vláda se snaží z ekonomiky odčerpat část peněz a její kroky jsou namířeny hlavně na realitní trh.

"Teď všichni spoléhají na Čínu jako na motor růstu světové ekonomiky. Čínská vláda má ale obavy, že jejich ekonomika se může přehřívat, proto zavádějí opatření, která by hospodářský růst omezila," řekl hlavní analytik společnosti OakBrook Investments Peter Lisle. "Americký akciový trh reaguje na pohyby na zahraničních trzích v takovém rozsahu, jaký jsem ještě neviděl," dodal analytik.

Zápis ze zářijového zasedání měnového výboru Fedu je podle analytiků asi nejočekávanější událostí dneška. V zápisu budou obchodníci hledat sebemenší náznaky dalšího uvolnění měnové politiky, na které spoléhají a díky němuž akciové trhy v posledních dnech tak výrazně zpevnily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK