Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu zlata na 1650 dolarů

12.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. října (ČTK) - Americká investiční banka Goldman Sachs zvýšila roční cílovou cenu zlata o více než 20 procent na 1650 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Banku k tomu vedou vyhlídky slabého oživení americké ekonomiky a nízké úrokové sazby. To je podle ní záruka, že budou mít investoři o zlato dál zájem.

"Vyhlídky na další uvolnění měnové politiky ve Spojených státech výrazně sílí a reálné úrokové sazby v USA dál klesají," uvedli analytici banky ve zprávě, z které cituje agentura Reuters.

Goldman například upozorňuje, že pod 50 bazických bodů se dostaly výnosy desetiletých státních dluhopisů, které zohledňují inflaci, takzvané TIPS (Treasury Inflation Protected Securities). "Z toho důvodu zvyšujeme výhled ceny zlata na příštích 12 měsíců na 1650 dolarů," uvedla banka.

Analytici banky předpokládají, že americká centrální banka (Fed) oznámí záměr obnovit takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, a to už na listopadové schůzce svého měnového výboru. Ta bude ostře sledovaná, protože Fed už na minulé schůzce naznačil, že pokud to bude nutné, podpoří ekonomiku dalšími opatřeními.

"My to pokládáme za silný katalyzátor, který ceny zlata posune výše, než jsme dosud předpokládali. I když se reálné ceny zlata posunuly už výrazně nad svůj dlouhodobý průměr blízko 450 dolarů za unci, my očekáváme, že se ještě dočkají solidní podpory, než začnou Spojené státy zpřísňovat měnovou politiku," uvedli analytici.

Cena zlata na promptním trhu se od začátku letošního orku zvýšila o více než 20 procent a dostala se na nový rekord nad 1360 USD/oz. V současné době se pohybuje kolem 1345 USD/oz. K růstu jí rovněž pomáhá slabý dolar a snaha investorů chránit se před jeho dalším očekávaným poklesem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK