Česká ekonomika má podle většiny šéfů firem příznivé vyhlídky

13.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Česká ekonomika má podle většiny šéfů velkých tuzemských firem v následujících šesti měsících příznivé vyhlídky. Při hodnocení svých společností jsou ale v některých ohledech zdrženlivější. Vyplývá to z Indexu podnikatelského očekávání (BSI) společnosti Deloitte, který monitoruje názory generálních ředitelů největších společností z ČR, Polska, Maďarska, Slovenska, Chorvatska a Rumunska.

"Data ukazují, že v otázce očekávaného vývoje ekonomiky si Česká republika nestojí špatně. Průzkum ukázal nejen třetí nejvyšší hodnotu mezi sledovanými zeměmi, ale zejména výrazné zlepšení proti minulému čtvrtletí," uvedl ředitel poradenského oddělení Deloitte Luděk Niedermayer.

Nárůst optimismu ukázala anketa ve většině ze šesti sledovaných zemí, zejména na Slovensku. S pozitivními vyhlídkami tamní ekonomiky počítá 71 procent dotázaných manažerů, v ČR se takto vyjádřilo 59 procent respondentů. Nejpesimističtější prognózu ze sledovaných zemí vykázalo tradičně Chorvatsko, kde stále více než polovina manažerů počítá se zhoršením ekonomických podmínek. "Zlepšení výhledu na Slovensku je povzbudivé. Odráží nárůst optimismu ve velké části regionu," míní generální ředitel Deloitte ve střední Evropě Mike Barrington.

Opatrnost českých firem se odráží například v názorech na finanční situaci podniků. Podíl pozitivních odpovědí v porovnání s minulým průzkumem z prvního čtvrtletí 2010 klesl z 58 procent na 56 procent. Zhoršení finančních vyhlídek očekává devět procent manažerů, zatímco před půl rokem se negativní prognóza v tomto ohledu za ČR nevyskytla.

Příznivý trend pokračuje v oblasti dostupnosti úvěrů, u kterých poměr pozitivních hodnocení za ČR mírně vzrostl o tři procentní body na 84 procent. Více optimistů ze šestice sledovaných států už zaznamenalo pouze Rumunsko s 87 procenty. Nárůst optimismu vyplynul také z názorů českých manažerů na platební morálku dlužníků nebo ve výhledu na investice do kapitálových statků, jako jsou vybavení firem, informační technologie nebo nové prostory.

Růst tržeb očekává v následujících 12 měsících polovina českých respondentů proti 39 procentům v prvním čtvrtletí, ukázal průzkum. Úbytek optimismu a nárůst negativních očekávání naproti tomu ČR zaznamenala ve výhledu na uvedení nových výrobků a služeb na trh. Pesimisté přibyli také mezi těmi, kteří očekávají další redukci počtu zaměstnanců; jejich počet vzrostl na 34 procent z předchozích 29 procent.

"Celkově zjištěné informace potvrzují, že obrat ekonomiky od recese k postupnému oživení pokračuje. Nepříliš povzbudivý výhled v otázce zaměstnanosti odpovídá bohužel této fázi oživení, i když je třeba konstatovat, že české údaje v této oblasti patří k těm slabším," dodal Niedermayer.

Společnost Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenství a finančního poradenství klientům z veřejného i soukromého sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK