Pražská burza smazala předchozí ztrátu, rostlo hlavně NWR a Erste

13.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Pražská burza dnes obrátila směr a posílila. Nejvíce vzrostly akcie těžební firmy NWR a Erste Group Bank. Hlavní index v závěru stoupl o 1,04 procenta na 1151,9 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky pražská burza vymazala úterní pokles a index PX se vrátil na úroveň z pondělí. Za pohybem indexu jsou podle něj opět zejména akcie Erste Bank, k nimž se se přidaly akcie uhelné NWR.

Akcie Erste vzrostly o 2,82 procenta na 783,60 koruny. Dařilo se také Komerční bance, jejíž akcie posílily o 1,31 procenta na 3865 korun. Cenné papíry NWR zdražily o 3,19 procenta na 222,90 koruny.

Společnost NWR svolala na 24. listopadu mimořádnou valnou hromadu, kde akcionářům poskytne informace o navrhované akvizici přední polské uhelné společnosti Bogdanka.

Ve větším růstu PX podle Adamkoviče zabránilo oslabení ČEZ po zprávě o odložení dostavby jaderné elektrárny Temelín. Titul proti úterku oslabil o 1,59 procenta na 803 korun.

Server Patria.cz dnes s odvoláním na zdroj agentury Bloomberg napsal, že mediální společnost CME je mezi zájemci o převzetí vedoucí turecké mediální skupiny Dogan Holding, ceněné na dvě miliardy miliardy dolarů (zhruba 34,98 miliardy Kč), či části jeho aktiv. K prodeji může být celek či po částech dle zájmu investorů. Akcie CME dnes v Praze posílily o 1,31 procenta na 465 korun.

Objem obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD byl podle Patria.cz za dnešní den 1,987 miliardy korun, přičemž průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,258 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK